Λίγα για το αλάτι Μεσολογγίου
Η πόλη του Μεσολογγίου φημίζεται για τις αλυκές της και το εξαιρετικής ποιότητας αλάτι που αυτές παράγουν. Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι μια ρηχή θάλασσα με ζεστά, πλούσια νερά· έναν συνδυασμό που την καθιστά ιδανική περιοχή για την παραγωγή αλατιού. Είναι επίσης προστατευόμενη περιοχή από την συνθήκη RAMSAR ενώ είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura, καθώς αποτελεί έναν πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα βιότοπο.
Πώς παράγεται το αλάτι;
Η παραγωγική περίοδος ξεκινά τον Μάρτη/Απρίλη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Εκείνη την περίοδο, το θαλασσινό νερό διοχετεύεται στις προθερμάστες, δηλαδή σε εκτάσεις κατάλληλα διαμορφωμένες ώστε να αποθηκεύουν και να απομονώνουν θαλασσινό νερό. Κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού το νερό θερμαίνεται και σιγά σιγά στεγνώνει κάτω από την συνδυασμένη δράση του ήλιου και του ανέμου ενώ, σε συγκεκριμένες συνθήκες πυκνότητας, μεταφέρεται από την μία θερμάστρα στην άλλη ώστε να απομακρύνονται αδιάλυτα υλικά και άλλα περιττά άλατα (πχ γύψος). Στο τέλος του καλοκαιριού, το κορεσμένο πλέον σε αλάτι θαλασσινό νερό μεταφέρεται στα αλοπήγια (ή “τηγάνια”, όπως είναι γνωστά στους ντόπιους) όπου αφήνεται να στεγνώσει. Τον Σεπτέμβρη, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, γίνεται η συγκομιδή του αλατιού. Ακολουθεί η πλύση του με άλμη, δηλαδή με κορεσμένο σε αλάτι θαλασσινό νερο, ώστε να φύγουν γαιώδεις προσμίξεις, χωρίς όμως να χάνονται ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αυτό που παράγεται είναι καθαρό αλάτι, το οποίο θα αποθηκευθεί σε εντυπωσιακούς “λόφους” ύψους 10 έως 15 μέτρων. Περισσότερες πληροφορίες για τις αλυκές και τον τρόπο παραγωγής του αλατιού θα βρείτε εδώ.
Τι είναι το ανεπεξέργαστο αλάτι;
Το κοινό αλάτι του εμπορίου που όλοι γνωρίζουμε, είναι επεξεργασμένο, δηλαδή έχει “ψηθεί” ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία του, έχει τριφτεί ώστε να παραχθεί το επιθυμητό μέγεθος κόκκου και έχει περάσει χημική επεξεργασία, συν την προσθήκη αντισυσσωματικών και άλλων χημικών ουσιών ώστε να ρέει. Το ανεπεξέργαστο αλάτι είναι το αλάτι που αντίθετα, δεν έχει περάσει καμία επεξεργασία αλλά χρησιμοποιείται όπως βγαίνει από την θάλασσα.
Πώς αναγνωρίζω το ανεπεξέργαστο αλάτι;
Ένας καλός τρόπος είναι το χρώμα: το αλάτι, αντίθετα με την αντίληψη που έχουμε όλοι, δεν είναι άσπρο. Το χρώμα του ποικίλλει, από υπέροχα διαφανές έως ένα εκτυφλωτικό λευκό, κάτι που έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες την περίοδο που στεγνώνει. Το αλάτι ασπρίζει όταν έχει περάσει κάποια επεξεργασία, δηλαδή όταν ψηθεί και τριφτεί.
Ένας δεύτερος τρόπος είναι η υγρασία: εάν το αλάτι διατηρεί την υγρασία του, είναι ανεπεξέργαστο, καθώς η πρώτη μορφή επεξεργασίας είναι η αφαίρεση της υγρασίας σε φούρνο. Ένας άλλος τρόπος είναι το μέγεθος του κρυστάλλου: σε αλάτια που έχουν περάσει τριβείο, όλοι οι κρύσταλλοι θα έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.
Είναι όλα τα αλάτια Μεσολογγίου ανεπεξέργαστα;
Όχι, και αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος με μια απλή ματιά, σύμφωνα με τα κριτήρια που παραθέσαμε πιο πάνω. Παρόλα αυτά, υπάρχουν στην αγορά πολλά φυσικά αλάτια, με την έννοια ότι δεν έχουν περάσει χημική επεξεργασία και δεν έχουν πρόσθετα ροής. Έχουν όμως “ψηθεί” και πολύ συχνά τριφτεί, με αποτέλεσμα να χάνουν την υγρασία τους και μέρος των ιχνοστοιχείων και μετάλλων που το αλάτι έχει από τη φύση.
Η εταιρία “Φλώρος” από το ξεκίνημα της συσκευάζει το αλάτι Μεσολογγίου στην φυσική, ανεπεξέργαστη μορφή του. Επιμείναμε στο να προσφέρουμε ένα αγνό, φυσικό προϊόν που μόνο οφέλη προκαλεί, τόσο στην υγεία όσο και στην γεύση. Το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι “Φλώρος” έχει το φυσικό του χρώμα, μέγεθος κρυστάλλου και υγρασία, διατηρώντας έτσι όλη την γεύση που του χάρισε η θάλασσα, με 88 περίπου ιχνοστοιχεία και μέταλλα, χωρίς αδιάλυτα συστατικά. Είναι το αλάτι που έρχεται από την θάλασσα κατευθείαν στο τραπέζι σας.