+30 2631 025854
alatifloros@gmail.com
Facebook
Instagram
  • Ποιοι είμαστε
  • Ανεπεξέργαστο αλάτι Μεσολογγίου
  • Αφρίνα/Ανθός Άλατος
  • Τα προϊόντα μας
    • Αφρίνα / Ανθός Άλατος
    • Ανεπεξέργαστο αλάτι Μεσολογγίου
    • Αλάτι με 4 πιπέρια και κόλιανδρο
    • Αλάτι με 5 βιολογικά βότανα
    • Αλάτι με καπνιστό πιπέρι Αριδαίας
    • Αλάτι με αποξηραμένο λεμόνι και βιολογικό θυμάρι
    • Αλάτι με άγρια βασιλομανίταρα του δάσους
    • Κρύσταλλοι άλατος για ποδόλουτρα
  • Ο τόπος μας
    • Το Μεσολόγγι
    • Αλυκές Μεσολογγίου
    • Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
    • Παραδοση/Πολιτισμος
  • Gallery
  • Επικοινωνία

Αλυκές Μεσολογγίου

Περνώντας κανείς απο την παλαιά Εθνική οδό Μεσολογγίου – Αιτωλικού θα αντικρύσει ένα σπάνιο θέαμα: τεράστιοι λόφοι απο αλάτι, ύψους έως και 15 μέτρων απλώνονται στις εγκαταστάσεις των αλυκών Μεσολογγίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, την αλυκή Μεσολογγίου (γνωστή στους ντόπιους και ως “Άσπρη” αλυκή) ικανή να παράγει το 50-80% (αναλόγως της χρονιάς) του αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. Οι αλυκές Μεσολογγίου ανήκουν στην κρατική εταιρία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. Έχουν έκταση 11.500 στρεμμάτων και η παραγωγή φτάνει τους 120.000 τόννους ετησίως. Στο Μεσολόγγι υπάρχει και μια δεύτερη αλυκή, στο νησί Τουρλίδα, η επονομαζόμενη και “Μαύρη” αλυκή, με έκταση 2.500 στρεμμάτων και παραγωγή 15.000 τόννων.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου η αλατοποιία έχει ιστορία εκατονταετιών, καθώς τα ρηχά και ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας αποτελούν ένα ιδανικό πεδίο για την παραγωγή αλατιού.

Η παραγωγή του αλατιού στις αλυκές Μεσολογγίου γίνεται με μια απλή, πανάρχαια μέθοδο: απο την εξάτμιση της θάλασσας με την βοήθεια του ήλιου και του ανέμου. Στης αλυκές δημιουργούνται τεχνητές “λεκάνες”, δηλαδή απομονώνονται περιοχές στην θάλασσα που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενά ανοίγματα, τις “μπούκες”. Η παραγωγή αρχίζει τον Μάρτιο-Απρίλιο. Τότε το νερό εισέρχεται στις λεκάνες αυτές και ξεκινά η εξάτμιση του. Καθώς το νερό της θάλασσας εξατμίζεται και η πυκνότητα του αυξάνει, αρχίζει να αποθέτει στον πυθμένα διάφορα άλατα και γύψο. Όταν λοιπόν το νερό ξεπεράσει συγκεκριμένες τιμές πυκνότητας, μεταφέρεται σε διπλανές λεκάνες, ώστε διαδοχικά να απομακρύνεται η γύψος και τα αδιάλυτα υλικά. Τελικά το θαλασσινό νερό θα καταλήξει στα αλοπήγια (γνωστά στην περιοχή μας και ώς “τηγάνια”), δηλαδή τις τελικές λεκάνες όπου θα αφεθεί να στεγνώσει τελείως και να παραχθεί το αλάτι.

Το πρώτο προϊόν που συλλέγεται είναι η αφρίνα (περισσότερα εδώ). Στην συνέχεια, δηλαδή κατά τον Σεπτέμβρη, θα ξεκινήσει η συγκομιδή του αλατιού. Το αλάτι συλλέγεται με αυτοκινούμενα μηχανήματα συγκομιδής και μέσω ταινιών μεταφοράς θα οδηγηθεί στην μονάδα πλύσης. Εκεί το αλάτι θα “πλυθεί” με την χρήση άλμης (θαλασσινού νερού κορεσμένου σε αλάτι) ώστε να απομακρυνθούν οι γαιώδεις προσμίξεις (πχ άλατα ασβεστίου ή μαγνησίου) αλλά να διατηρηθεί η ποσότητα και η ποιότητα του αλατιού. Το τελικό προϊόν, δηλαδή το καθαρό, αγνό αλάτι, θα αποτεθεί σε εντυπωσιακούς “λόφους” ύψους 10-15 μέτρων!

Η συνολική διαδικασία, παρά τον εκσυγχρονισμό της με μηχανήματα, βασίζεται στις ίδιες, πανάρχαιες τεχνικές. Σήμερα, για την αύξηση της παραγωγής αλλά και της ποιότητας, οι αλυκές Μεσολογγίου χρησιμοποιούν συστήματα και μεθόδους  πιστοποιημένες με ISO 9001 απο την TUV Hellas. Καθώς η παραγωγή του αλατιού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απο τις καιρικές συνθήκες, στις αλυκές υπάρχει μετεορολογικός σταθμός που συλλέγει συνεχώς κλιματολογικά δεδομένα. Επίσης στο χημικό εργαστήριο γίνονται συνεχώς ποιοτικοί έλεγχοι των συστατικών και της κοκκομετρίας του προϊόντος. Αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα, με ιδανικές αναλογίες για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και ικανό να αναδείξει τις γεύσεις κάθε είδους φαγητού.

Αλυκές Τουρλίδας
Η αλυκή Τουρλίδας ή αλλιώς, "Μαύρη".
Λίγο πρίν την συγκομιδή
Το αλάτι στα "τηγάνια" λίγο πριν την συγκομιδή του.
Εργάτης των αλυκών
Η συλλογή γίνεται με το χέρι αλλά και με μηχανικά μέσα
Υπολλείμματα της κρυστάλλωσης του αλατιού
Κρύσταλλοι αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου που απομένουν μετά την μετακίνηση του νερού. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται τα αδιάλυτα υλικά απο το αλάτι.
Δείτε ακόμα
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Πρόκειται για μια πανέμορφη, προστατευόμενη περιοχή με παράδοση στα προϊόντα της θάλασσας.

Aλάτι Μεσολογγίου

Τι είναι το ανεπεξέργαστο αλάτι Μεσολογγίου; Πως παράγεται, τι οφέλη προσφέρει και πώς ξεχωρίζει από το επεξεργασμένο αλάτι;

Αφρίνα/Ανθός Άλατος

Γνωρίστε ένα ιδιαίτερο σε γεύση, εξαιρετικής ποιότητας προϊόν: την αφρίνα Μεσολογγίου.

Το Μεσολόγγι

Γνωρίστε την πόλη του νερού, των ποιητών και των ηρώων!

© 2017 Αlatifloros by Casper Web Supported by Aitoloaka